Luin lehdestä Sdp:n Reilu Kouvola -ohjelman. Kolme otsikoista tuntui tutuilta ja pienen miettimisen jälkeen muistin käyttäneeni saman suuntaisia hokemia omissa vaalimainoksissani joskus vuosia sitten! Hyvä juttu. Toverit ovat tulossa oikeille linjoille ja se tarjoaa hyvän yhdessätekemisen siemenen Uuuden Kouvolan rakennustalkoisiin.

Yhden miettimisen aiheen demareiden ohjelma jättää. Mikään otsikoista ei suoranaisesti kerro, miten tavoitteet on tarkoitus rahoitetaan. Se huolestuttaa, koska yleisesti tiedetään, että Kuusankosken ja Anjalankosken viimevuosien kuntataloudet eivät ole kovin suurilla plusmerkeillä koreilleet. Ja suuri osa Sdp:n ehdokkaista on juuri noista kunnista

Oma ajatukseni lähtee siitä ehdottomasta periaatteesta, että ennenkuin mitään luvataan, pitää olla selvillä a) mitä lupaus maksaa ja b) miten se rahoitetaan nyt ja huomenna. Palvelujen sovittaminen kulloisenkin taloustilanteen raameihein on ainoa keino harjoittaa vastuullista kunnallispolitiikka. Kattamattomien alijäämien tien luulisi olevan jo loppuunkuljettu? Uudessa kaupungissa ainakaan siitä ei pidä aloittaa.

Vuosien 2009 - 2012 talouden hoitaminen Kouvola -nimisessä kaupungissa tulee olemaan äärimmäisen haastava tehtävä. On pieni ihme, jos tuleva valtuusto pystyy hoitamaan asiat niin, että veroprosentti ei nouse ja että velkamäärä ei kasva. -Ainakaan ns. syömävelkaa ei pidä ottaa. Voi olla, että joku yllättävä ja pakollinen investointi pakottaa velan lisäämiseen, mutta kestävää taloutta ei voi rakentaa kotona eikä kunnassa jatkuvan velanoton varaan!

Miksi olen pessimisti? Kolme syytä. Yhdistysmissopimuksen moniin kiinteistöihin ja henkilöstön asemaan liittyvien velvoitteiden asiallinen toteuttaminen tulee maksamaan paljon; toivottavasti ei liikaa. Erilaisten hallintokulttuureiden yhteensovittaminen, jos sitä ei hoideta viisaasti, maksaa maltaita. Ja kolmanneksi se kauhein näky; yhdistymisen yhteydessä ihmisille on luotu ja vaali-innostuksessa näköjään luoda lisää toiveita ja lupauksia, joiden lunastaminen saattaa kustantaa parinkin veroprosentin lisäyksen verran!

Lyhyellä tähtäyksellä nyt toteuttu uuden kunnan perustaminen oli kallis ratkaisu. Mahdolliset edut on saavutettavissa joskus myöhemmin, kahden tai kolmen valtuustokauden jälkeen. Edellyttäen, että heti alusta lähtien ryhdytään toimimaan viisaasti ja erityisen säästeliäästi, tarkan euron politiikkaa noudattaen. Nyt pitää hermon kestää!!!!!  

Ykityskohtiin palaan myöhemmin. Nyt vain neuvoisin äänestäjiä kysymään kaikilta kauniita lupauksia antavilta ehdokkaalta  kaksi kysymystä: 1. mitä luvattu palvelu / uudistus maksaa ja 2. miten sen aiot rahoitaa. Vastuullisen luottamushenkilön tai siksi pyrkivän pitää tietää vastaus molempiin kysymyksiin.

Ar.