Perussuomalaisten ikooni Timo Soini on viisas mies. Paljon viisaampi kuin edeltäjänsä Veikko "kyllä kansa tietää" Vennamo tai Urpo " työttämyyden voi poistaa 3 kuukaudessa" Leppänen. Kaikille kolmelle on yhteistä, että ilman erityistä vastuuseen joutumisen uhkaa katsomosta on hyvä huudella viisaan kuuloisia neuvoja pelikentälle. Soini eroaa edeltäjistään siinä, että hän osaa puhua järkevän ja uskottavan kuuloisesti; hänen julistuksensa ei ole pelkkää räksyttämistä ja uhoa, vaan sanomaan on hienovaraisesti kätketty konkreettiselta ja hyvältä tuntuvia toimenpide-ehdotuksia.

Se pieni puute ehdotuksissa on, että ihan kaikki perussuomalaisten hokemat eivät ole kunnallisen päätösvallan piirissä, kuten omaishoitotuki kelan hallintoon tai massiivista tukea vaativan joukkoliikenteen uudet järjestelyt. Myöskään julkisen terveydenhoidon suurremontti ja siihen liittyvä lääkärikoulutuksen uudelleen suuntaaminen ei taida olla yksittäisen kunnan päätöksin toteutettavissa. Sitä tosia-asiaa, että tavallinen ihminen tulee harvoin ajatelleeksi, mikä asia kuuluu kunnan päätösvaltaan ja mikä on valtakunnallista päätöksentekoa, Soini (ja jossain määrin myös Jutta Urpilainen) osaa taitavasti käyttää kuntavaaliaseena.

Ehdotukseni on, että kävi kuntavaaleissa miten tahaansa Vanhasen ja Kataisen tulisi laajentaa hallituspohjaa Soinilla. Miten temppu tehdään, siihen on monta mahdollisuutta, mutta tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen kukoistava populismi pitäisi sitoa vastuuseen. Nyt siihen olisi erityisen hyvä tilaus ja toivottavasti myös tilaisuus!
ar.