Vaalikoneista on saatavissa monelaisia mielenkiintoisia tietoja ja listoja. "Leikin" vähän Ylen vaalikoneella ja muodostin 300 koneeseen vastanneen  ehdokkaan tiedoista kaksi valtuustoa. Vastausten perusteella sijoitin itseni listan ykköseksi ja sitten katsoin ketkä 74 muuta ehdokasta on kanssani lähinnä samaa mieltä. Toisen valtuuston, antivaltuuston, muodostin listan 75 viimeistä nimestä.

Samanmielisten vasltuustoon tuli 29 keskustalaista, 15 kokoomukselaista, 13 sitoutumatonta, 12 demaria, 3 KD:ta ja 3 vihreää. Yli puolet "valituiksi tulleista" oli tuttuja nimiä mm kunnallispolitiikan, yrityselämän tai julkishallinnon palvelusktoreilta. Naisia joukossa on 30, eli suhteessa suurin piirtein saman verran kuin mitä heitä yleensä on ehdokkaina.

Omaan maailman katsemukseeni ja arvomaailmaani peilaavan "antivaltuuston" (listan 75 viimeistä nimeä) muodostaisi 21 demaria + 17 vasemmistoliittolaista + 12 sitoutumatonta + 8 keskustalaista + 7 kokoomukselaista + 4 KD + 3 vihreää + 2 perussuomalaista ja 1 SKP:n jäsen. Listan kaksi viimeistä nimeä oli muuten kokoomuksen ehdokasta! Tässä joukossa oli alle 20 tuttua, joista aikasemman tuntemuksen perustuen pari yllättäväkin nimeä . Naisia oli 28.

Edellä esitetty tapa on vain yksi keino hyödyntää vaalikoneen tietoja. Kellä on aikaa ja taitoa, niin ainakin YLE:n tietoja ja muutoin julkisia ehdokastietoja sopivasti käyttäen ja yhdistellen on  mahdollista rakennella monenlaisia virtuaalivaltuustoja. Kokeilkaa.
ar.