Muodin Yö -tapahtumasta on jostakin syystä muodostunut vuoden suosituin lasten ja varhaisnuorten kilpaa ryyppäämisen yö. Keväällä 2008 asia oli otsikoissa häiriöiden ja metelin vuoksi. Tälla kertaa asia kuitattiin muutaman rivin uutisella. Uutisen ydinsanoma oli: "Nuorten tukipisteeseen vietiin illan aikana 54 päihtynyttä alaikäistä. Poliisilaitokselle heistä tuotiin vajaat 20."

Kun muistetaan, mitä tämän syksyn Muodin Yötä edeltävinä päivinä Kauhajoella tapahtui ja kun tiedetään, että esimerkiksi poliisi yritti koululaitoksen ja median välityksellä vedota nuoriin, että nämä kunioittaisivat traagisesti kuolleita ikätovereitaan ja pidättäytyisivät edes yhdeksi viikonlopuksi ylettömästä ryyppämisestä, niin hiljaiseksi vetää. Onneksi mitään yleistä järjestystä ja turvallisuutta järisyttävää vakavaa ei tapahtunut. Siitä pitää antaa kiitos sille suurelle joukolle nuoria, jotka joukkovoimalla rauhoittivat pahimmat kuumakallet.

Katselin alkuyöstä Veikko Talven puiston liepeillä mölyävää ja ympäristöä roskaavaa joukkoa ja mietin, mitkä tuon arviolta 15 - 20 vuotiaiden joukon arvot mahtaa olla. Mietin myös sitä, kuka heidän viinaostoksensa on rahoittanut. Ostajista ja välittäjistä puhutaan ja heitä paheksutaan, mutta harvemmin kuulee pohdintoja hankinnan mahdollistajista. Lasten viinojen rahoittajista.

Eri yhteyksissä olen kysellyt, onko aiheesta tutkimustietoa ja kun ei ole, niin olen ehdotellut, että josko joku käyttäytymis- tai terveystieteitä opiskeleva taho innostuisi asiasta. -Saa nähdä kuka henkilö tai mikä taho kokisi asian sen suuruiseksi ongelmaksi, että selvittäisi sitä.

Tutkimusta odotellessa ei auta muuta kuin päivitellä ja toivoa, että kunkin oma lähipiiri mietisi käytössään olevia keinoja läheistensä terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Puukotusten, ampumisten ja liikennevahinkojen seurannaisvaikutuksesta syntyneitä kynttilämeriä on nähty jo tarpeeksi?
ar.