Kouvolan Seudun tapaturmahanke (start) on valtakunnallisesti hyvin merkittävä ja silmiä avaava hanke. Kiitos siitä kaikille toimijoille ja erityiskiitos projektipäällikkö Ilona Nurmi - Luthjelle¨. Työni puolesta olen voinut seurata hanketta ja sen tuloksia hyvin läheltä ja sen perusteella pitää sanoa, että juuri tämän suuntaista täsmätietoa me tarvitaan, kun mm mietitään julkisen terveydenhoidon pulmia.

Hankkeella on www-sivut (www.tapaturmahanke.fi). Sieltä löytyy paljon perustietoa ja tilastoja sekä muuta kiinnostavaa tietoa. Kannattaa vilkaista.

Viranomaisille ja yhteistyökumppaneille järjestetyssä esittelytilaisuudessa kävi selville mm seuraavaa:
1. Väestötasolla alkoholi näyttää olevan suurin yksittäinen työikäisten kuolinsyys. Naisten osalla yleismpi syy kuin rintasyöpä ja miesten osalla yleisempi kuin keuhkosyöpä.
2. Viikonloppuisin terveyskeskusten ja sairaaloiden päivystykseen tulevista joka toinen on juovuksissa. Keskiarvo taisi olla jossain 1,5 %o tuntumassa.
3. Kello 00 - 04 välillä ensiapuun tulevista tapaturma- tai pahoipidellyistä asiakkaista yli 60 % on vahvasti päissään. Yksinomaan pahoinpitelyn kohteeksi joutuneista yli 70 % on viikonloppuisin hoitoon tullessaan humalassa.
4. Polkupyöräonnettomuuksien riskiryhmä on 35 - 55 vuotiaat miehet ja heistä vain harva on selvinpäin tullessaan saamaan hoitoa. Joka muuten maksaa keskimäärin n. 8000 € / tapaus. 

Nämä muutamat luvut riittäköön mietinnän pohjaksi. Tiedän, että ylettömään juopotteluun on monta monimutakaista selittäjää, mutta olematta lääkäri väitän, että yksilön valinnoilla humalajuomiseen on enemmän mahdollisuus vaikuttaa kuin esim. syövän syntyyn. Erityisesti Kymenlaaksossa, joka on viinan juonnin suhteen valtakunnan mustinta aluetta, voisi itsekukin terveys- ja sosiaalipalvelujen saatavuudesta marmattava hetken miettiä asiaa.

Lääkärit ja muu hoitohenkilökunta on ihmisiä, moni pienten lasten äiti tai isä. Jos ja kun heillä on mahdollisuus valita terveyskeskuksen öiset viikonloppupäivystykset tai päivätyö valittuna työaikana yksityisellä lääkäriasemalla, niin pienellä "alan miesten" tuntemuksella ymmärrän valinnat. - Pitäisikö Uudessa Kouvolassa tässäkin asiassa nostaa kissa pöydälle, puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja katsoa yhdessä, mitä käsiin räjähtäneelle ylettömälle juomiselle voidaan tehdä. Tässä työssä olen valmis kääntämään kaikki, kipeääkin tekevät, kivet.
ar.